Lezingen

5 oktober 2021: Lezing "Verzwegen oorlogsjaren"

Ruim 11.000 Nederlandse militairen werden in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers als krijgsgevangen overgebracht naar kampen waar het leven een hel was. In het boek Verzwegen oorlogsjaren zijn voor het eerst de vaak verschrikkelijke verhalen opgetekend. Aan de hand van nooit eerder gepubliceerde dagboeken, brieven en rapporten reconstrueerden de onderzoekers Johan van Hoppe en Eric van der Most het leven van de Nederlandse militairen in de kampen.

Dinsdag 5 oktober zijn de auteurs Johan van Hoppe en Eric van der Most in het Maczek Memorial aan de Ettensebaan in Breda. Ze vertellen over de gevangenname, het leven in de kampen en het zware werk in de zogeheten Arbeitskommandos. Tientallen krijgsgevangen kwamen om door bombardementen of stierven door ziekte en uitputting. Ook staan de auteurs van het boek uitgebreid stil bij de terugkeer van de
krijgsgevangen die uit schaamte weinig loslieten over het moeilijke leven in de kampen.

De lezingen beginnen om 19.30 uur en worden ingeleid door voorzitter Richard Tieskens van het Maczek Memorial Breda. Hij vertelt kort over zijn ervaringen tijdens uitzendingen naar het buitenland en vertelt ook over zijn ervaringen als kind van een krijgsgevange en Indië-veteraan. In het programma dat tot 21.30 uur duurt, is ook tijd ingeruimd voor een bezoek aan de tentoonstelling ‘Naar huis’. Aan de hand van unieke foto’s uit binnen-en buitenland wordt een beeld geschetst van de zoektocht van militairen naar hun familie, naar hun huis. Veel Polen vonden toen een nieuw thuis in vooral Breda.

Locatie: Maczek Memorial Breda

Tijd: 19.30 uur tot  21.30 uur
Kaartjes:  €7,25 (inclusief 1 kopje koffie/thee en bezoek van de tentoonstelling)

Koop je kaartje(s) op eventbrite.

7 oktober 2021: Filmavond "In de huid van mijn Poolse opa" met Koen van Groesen

Journalist en documentairemaker Koen van Groesen is donderdagavond 7 oktober in het Maczek Memorial Breda waar de door hem gemaakte film ‘In de huid van mijn Poolse opa’ te zien is. De in Made geboren Van Groesen is de kleinzoon van de Poolse militair Michael Salewicz die als 18-jarige jongen vluchtte voor de Duitsers, zich aansloot bij het Poolse leger en jaren later een van de bevrijders van Breda was. Na de bevrijding kon Michale Salewicz -net als vele andere Polen-  niet meer terug naar Polen omdat hij daar als een verrader werd gezien.

Donderdagavond 7 oktober vertelt Koen van Groesen in een vraaggesprek met de directeur van het Maczek Memorial over zijn beweegreden de film te maken. Na het vertonen van de film kunnen er vragen gesteld worden aan Koen van Groesen. Ook kan deze avond de tentoonstelling ‘Naar huis’ bezocht worden.

Locatie: Maczek Memorial Breda

Tijd: 19.30 uur tot  22.00 uur
Kaartjes €7,25 (inclusief 1 kopje koffie/thee en bezoek van de tentoonstelling)

Koop je kaartje(s) op eventbrite