16 juni: lezing over Generaal Sosabowski door prof. Ben Schoenmaker en prof. Hal Sosabowski

Op donderdag 16 juni hebben we een bijzondere avond: twee professoren die om beurten een lezing geven over het militaire leven van generaal Stanislaw Sosabowski: hij was oprichter en bevelhebber van de Poolse 1e Zelfstandige Parachutistenbrigade die in september 1944 deelnam aan de Slag om Arnhem waarbij Driel door de brigade werd bevrijd. Sosabowski werd lang als zondebok voor het mislukken van de Slag om Arnhem gezien, maar werd uiteindelijk volledig gerehabiliteerd. Hij ontving in 2006 postuum de Bronzen Leeuw en aan de 1e Zelfstandige Parachutistenbrigade werd de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding, de Militaire Willemsorde, toegekend.

Prof. dr. Ben Schoenmaker
Prof. dr. Ben Schoenmaker is directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en daarnaast bijzonder hoogleraar militaire geschiedenis vanaf het Napoleontische tijdperk tot heden aan de Universiteit Leiden. Een van zijn andere onderzoeksterreinen is de Tweede Wereldoorlog, en dan met name de strijd op Nederlands grondgebied 1944-1945. Hij heeft in dat kader ook onderzoek gedaan naar de krijgsverrichtingen van generaal Sosabowski en zijn mannen tijdens hun inzet bij de Operatie Market Garden. Zijn lezing zal in het Nederlands gehouden worden.

Prof. Hal Sosabowski
Prof. Hal Sosabowski is de ambassadeur van de familie Sosabowski in het verspreiden van het verhaal van zijn overgrootvader generaal Sosabowski. Hij toerde door Nederland met zijn lezing "General Sosabowski/Major Sosabowski, Operation Market Garden and the History of the 1st Polish Independent Parachute Brigade" en gaf de lezing ook in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Voor zijn inspanningen werd Sosabowksi onderscheiden met de laatste van de ZPS (Związek Polskich Spadochroniarzy, Polish Parachute Association) Gold Badge. De eerste werd toegekend aan de Generaal. Zijn lezing zal in het Engels gehouden worden.

Tijden:

19:00   deuren open
19:30   lezing prof. Ben Schoenmaker
20:30   pauze
20:45   lezing prof. Hal Sosabowski
21:45   mogelijkheid om vragen te stellen
22:15   nazit
23:00   einde

Entree: € 5,-
Kaartjes zijn te verkrijgen via https://bit.ly/3tbRr9P

Ontwerp poster: Pawel Marchlewski