5 mei 2022: documentaire avond

Op deze mooie datum hebben we een avondvullend programma: we tonen twee documentaires van de Vlaamse filmmaker Bart Verstockt!

Fighting for others, dying for Poland
Een documentaire over een vergeten Pools leger dat meevocht met de geallieerde legers en waarvan de veteranen zich net na de oorlog verplicht zagen om zich elders dan in het door Rusland bezette Polen te vestigen. Zij waren ten oorlog getrokken omdat hun land bezet was en nu ze de oorlog hadden helpen winnen, was hun vaderland opnieuw bezet door een nieuwe vijand. Daar hadden zij niet voor gevochten! Deze Poolse soldaten zwierven uit over de hele wereld. Zo'n driehonderd van hen kwamen terecht in België. In 'Fighting for Others, Dying for Poland' vertellen tien Poolse veteranen het dramatische verhaal van de oorlog en zijn gevolgen. Het is tegelijk het aangrijpende verhaal van duizenden lotgenoten.

Met één van die veteranen onderhield de regisseur na de opnames vriendschappelijk contact. En in 2013 startte hij de opnames van een beklijvend portret van een hoogbejaarde Pools-Belgische man: Sylwester.

Sylwester
De documentaire Sylwester toont het leven van oorlogsveteraan Sylwester Bardzinski: thuis is hij een hulpbehoevende hoogbejaarde, maar op herdenkingsplechtigheden is hij een gewaardeerde oorlogsheld. 

Verveling en stilstand houden hem dagelijks gezelschap. Een netwerk van familie, vrienden en zorgverstrekkers houden hem in die periode mentaal en fysiek rechtop. Vanop zijn hometrainer kijkt hij uit naar de volgende reeks herdenkingen ... zijn ‘hoogseizoen’. Van augustus tot november is Sylwester present op alle herdenkingsplechtigheden waar hij en zijn toenmalige Poolse strijdmakkers geëerd worden om hun krijgsdaden van 1944-1945. In Frankrijk, België en Nederland wordt hij uitgenodigd als eregast, als ambassadeur van de gesneuvelde strijdmakkers en van zijn geboorteland Polen, als ambassadeur van alle Poolse veteranen die na de oorlog hun heil elders in de wereld hebben moeten zoeken.

SYLWESTER is een intiem en ontroerend portret van het leven van een oude man, broos en afhankelijk van familie en zorgverstrekkers. De film toont hoe het bijwonen van herdenkingsplechtigheden enkele maanden per jaar dynamiek geeft aan het beperkte en stagnerende leven van de man. 

De avond ziet er als volgt uit:

19:30   deuren open/ inloop met koffie/thee (is inbegrepen in de prijs)
20:00   inleiding Bart Verstockt
20:15   start documentaire Fighting for others, dying for Poland (45 min.) 
21:00   pauze 
21:15   inleiding & start documentaire 'Sylwester' (50 min.) 
22:15   napraten met een drankje
23:00   einde avond

Toegang: € 10,- dit is inclusief 1 koffie of thee. Tickets zijn hier verkrijgbaar: https://bit.ly/3v2Bior