De Slag om de Schelde, het verhaal over keuzes maken in oorlogstijd

Op 17 december verschijnt de film De Slag om de Schelde in de Nederlandse bioscopen. De film is op initiatief van het Nationaal fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg tot stand gekomen, ter ere van 75 jaar vrijheid.

Naast dat het de grootste en duurste productie van het decennium is, is het een belangrijke film, omdat het onderbelicht verhaal van een impactvolle gebeurtenis op invoelbare wijze vertelt wordt.  Zeker nu er steeds minder directe ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog zijn, is het belangrijk om het belang van vrede en vrijheid over te brengen op nieuwe generaties.

‘De Slag om de Schelde’ vond plaats in het najaar van 1944 in Zeeland en West-Brabant en heeft het leven gekost van 10.000 personen. Ook de Eerste Poolse Pantserdivisie is betrokken geweest bij de Slag om de Schelde. Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste veldslagen in West-Europa. Toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. De film gaat hier verandering in brengen en vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan. Het verhaal van de Engelse poloot William, die neerstort met zijn vliegtuig op Schouwen-Duitsland. Het verhaal van de tiener Marinus die zich aangetrokken voelt tot NSB’er Teuntje. Teuntje is een meisje dat door haar broer die bij het verzet zit onverwacht bij de strijd betrokken raakt.

Filmproducent Alain de Levita: 'Wat doe je als het oorlog is? Doe je niks? Word je actief? En welke keuzes maak je?' De leeftijd van de hoofdpersonen moet het mogelijk maken dat jongeren zich erg met de karakters gaan identificeren en nadenken over het maken van keuzes. 'Het is nu weliswaar geen oorlog,' legt De Levita uit, 'maar wat doe je als het dat wel is? IS ronselt jongeren ook met een ideologie. Dat was toen eigenlijk ook zo.' Van Eeuwen: 'We mogen ons echt heel bewust zijn van het feit dat we al 75 jaar in vrijheid leven.'