De vrijwilliger Conny Ruiten

Eigenlijk wilde Conny Ruiten (45) gids worden in het Maczek Memorial Breda. “Vorig jaar december heb ik me aangemeld als vrijwilliger. Bezoekers door het fraaie museum gidsen en het verhaal vertellen leek me wel wat.” Het liep iets anders en voor Conny het bij wijze van spreken wist, rolde ze de Programmacommissie in. “Ze zochten mensen die het leuk vinden van alles en nog wat te bedenken en uit te laten voeren. Nou, dat past wel bij me en dus heb ik ja gezegd tegen de Programmacommissie.”

Sterker nog, met haar marketingachtergrond is het Conny Ruiten op het lijf geschreven. “Bovendien hou ik heel erg van geschiedenis, zeker de Tweede Wereldoorlog heeft mijn aandacht. Ik vind het erg belangrijk dat Breda dit museum heeft en wil er aan meewerken dat veel mensen een bezoek brengen en zich betrokken voelen bij het museum.” Dat Conny Ruiten veel belangstelling heeft voor de geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog is overigens niet zo heel verwonderlijk. De opa van haar partner Danny Miac was een Poolse soldaat, Adam Miac.! De opa van Danny zat in het Tweede Poolse leger. Hij vertelde niet veel over de oorlog en wat hij meegemaakt had. Na zijn dood hebben we een kistje gekregen waarin medailles en documenten zitten. Aan de hand van dat kistje willen we nu uitzoeken hoe zijn tocht door Europa er uit zag.”

Nog meer dan genoeg te doen voor het Maczek Memorial Breda, vindt Conny die nu twintig jaar met veel plezier in Breda woont en er aan toevoegt nog altijd op zoek te zijn naar enthousiaste vrijwilligers voor de programmacommissie. “Belangstellenden kunnen zich altijd bij het MMB melden!”