Exposities

In het Maczek Memorial Breda is een tentoonstelling geopend met foto’s gemaakt door Poolse kinderen uit heel de wereld. 

Te bekijken van 28 november - 31 december 2021.

Poolse kinderen die in het buitenland wonen, maar in de zomer terugkeren naar Polen en daar foto’s van maken. Dat is kort samengevat het idee achter de fototentoonstelling in het Maczek Memorial Breda. 

Het concept werd 8 jaar geleden bedacht door Gosia Lubbers-Dabrowska nadat ze verrast werd door de plaatjes van haar eigen kroost. "Kinderen bekijken de wereld vanuit een totaal ander perspectief. Alleen al omdat ze veel dichter bij de grond staan.” 

Polen in Turkije
Als voorbeeld laat Dabrowska een foto zien van een rups op een tak gemaakt door Nina Skoczolek.

Sinds de eerste editie is de tentoonstelling plus fotowedstrijd uitgegroeid tot een event met internationale allure. Zo deden er dit jaar kinderen mee uit 16 landen die samen zo’n 158 foto’s inzonden. Niet alleen uit Europa en Noord-Amerika, maar ook het Midden-Oosten. "Ik wist niet eens dat er Polen in Turkije woonden!”, laat Dabrwoska lachend weten. 

Verder noemt de directrice van de Poolse school Breda het bijzonder dat de expositie plaatsvindt op de plek waar generaal Stanisław Maczek begraven ligt. “Maczek heeft Polen na de oorlog zelf nooit kunnen bezoeken. Nu brengen de Poolse kinderen symbolisch een klein stukje van het land naar hem toe.”

Dan is het tijd voor de bekendmaking van de winnaars en blijkt de 10-jarige Lena Cichowicz een van de gelukkigen. Haar foto laat een Poolse waterval zien vlak naast de woonplaats van een aantal van haar familieleden. "Ik doe al vijf jaar mee en val nu voor het eerst in de prijzen. Ik vind het vooral leuk hoe je je dingen blijft herinneren dankzij foto’s.” 

Haar beroep maken van fotografie wil Cichowicz echter niet, daarvoor houdt ze teveel van architectuur. Gelukkig biedt ook voor die droom het nieuwe Maczek Memorial Breda-gebouw genoeg inspiratie.

(BN De Stem)