3 oktober Lezing: Christo Stefanoff; vergeten schilder van oorlog & vrede

Lezing "Christo Stefanoff, Vergeten Schilder van Oorlog en Vrede"

Van 4 april tot 30 november 2024 loopt de expositie "Christo Stefanoff, Vergeten Schilder van Oorlog en Vrede" in het Maczek Memorial Breda (MMB).

In het kader van deze expositie verzorgt Frans Wauters een lezing over het leven van de Poolse schilder Stefanoff, zijn tijd in Breda en zijn connectie met de Polen. Tevens wordt een gedegen achtergrond geboden aan de in de expositie getoonde werken.

Professor Christo Stefanoff kwam in 1946 met de 1e Poolse Pantserdivisie van Maczek naar Breda. Tijdens zijn jaren in Breda creëerde deze Poolse schilder een aantal krachtige beelden van de moedige heldendaden van Poolse burgers en soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog.  De tentoonstelling toont de belangrijkste werken.

Frans Wauters is geboren in Breda onder een schilderij van Stefanoff en opgegroeid tussen zijn werken. Stefanoff woonde vlak na de oorlog een tijd bij de (groot)ouders van Frans in Breda en betaalde in die tijd zijn kost en inwoning met schilderijen.

Frans onderzoekt al twee jaar het leven en werk van Stefanoff, heeft het oude atelier van Stefanoff in Canada bezocht, werkt aan een uitgebreide biografie, verzamelt en catalogiseert zijn werk en is oprichter en voorzitter van de Stichting Christo Stefanoff.

Tijd: 19:30 / deuren Memorial open om 19:00
Tickets: € 5,- te verkrijgen via bit.ly/3IoGuJ2