13 april: Het Bredase meisje en een Poolse jongen

Vanwege het grote succes van de 1e editie wordt er een tweede avond georganiseerd!

Tijdens deze thema-avond wordt een dubbelportret gepresenteerd van zomaar een Bredaas meisje en een Poolse bevrijder. Er waren meer dan 300 meisjes in Breda en omstreken die met een Poolse bevrijder getrouwd zijn.

Tiny Vos heeft haar levensverhaal kort voor haar overlijden opgeschreven. Het is een boeiend verhaal waarin na de vooroorlogse periode, ook de vlucht, de oorlogsjaren en de bevrijding door de Polen wordt beschreven. Haar zoon, Roel Noga, heeft hier een filmportret van gemaakt, dat samen met het indrukwekkende verhaal van zijn vader, een bevrijder, wordt vertoond.

Hierbij worden de dilemma’s waar de Poolse veelal jonge mannen voor kwamen te staan, gepresenteerd in het licht van het historisch perspectief. Onder andere het ‘waarom’ deze jongens en mannen niet meer terug konden naar Polen komt aan de orde.

De avond is aan te raden voor Bredanaars en overige belangstellenden, maar vooral ook voor de inmiddels vele nazaten van de achtergebleven Poolse bevrijders. Hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, hebben immers allemaal (groot)ouders met vergelijkbare unieke verhalen.

Datum: donderdag 13 april 2023
Tijd: 19:30 deuren Memorial open, 20:00 start film
Toegang: 5 euro, tickets zijn verkrijgbaar via  https://bit.ly/3IPlRFZ