"Er komt een periode dat de Arabische-Lente doorgetrokken wordt naar een Zomer"

Afgelopen donderdag gaf documentaire maker en onderzoeksjournalist Sinan Can een vrijheidscollege in het Maczek Memorial Breda. Can heeft in dit vrijheidscollege inzicht gegeven in de complexiteit van de problematiek in het Midden-Oosten.

 

Hij sprak over de Arabische Lente die december dit jaar 10 jaar geleden heeft plaats gevonden, waar gestreden werd voor gelijkheid, waardigheid, meer vrijheden, democratie, meer rechten voor vrouwen en ze streden tegen corruptie. Dat zijn veel mooie dingen, maar door de chaos van de Arabische Lente hebben groepen als IS de kans gekregen om zich te verenigen.

 

Het meest hoopvolle in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn jonge mensen en vrouwen. Can sprak een vrouw die net als haar vader, haar opa en haar zoon de gevangenis in moest omdat ze streden voor vrijheid van mensen rechten.

"Misschien dat ik dat niet meer zie, het vrije Egypte, maar we hebben zaadjes geplant. En er komt een periode waarin er een generatie komt die de halve Arabische-Lente door trekt en er een zomer van gaat maken."