Helden zijn van alle tijden

Helden zijn van alle tijden: een samenwerking met Helden van Breda en de Bredase Vredesprijs.

Tien helden van Breda, tien Bredase Vredesprijswinnaars en tien Poolse bevrijders van destijds hangen vanaf 19 mei samen in een fototentoonstelling in het Maczek Memorial Breda. De samenwerking tussen de drie organisaties is daarmee een feit.

Het Maczek Memorial Breda wil de herinnering aan de Poolse bevrijders levend houden, maar het is nog niet bij iedereen bekend dat er een (nieuw) memorial is. De Bredase Vredesprijs was op zoek naar een geschikte locatie voor de uitreiking van de jaarlijkse prijs, En omdat de Bredase Vredesprijs al is verbonden met Helden van Breda, kwamen de drie partijen al snel bij elkaar.

Activiteiten
Met de slogan ‘Helden zijn van alle tijden’ worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Vanaf de 130e geboortedag van Generaal Maczek op 31 maart j.l. tot aan de uitreiking van de Bredase Vredesprijs, eind september.

Deze maand tonen we op 5 mei twee bijzondere documentaires over de Poolse bevrijders en op 12 mei presenteert Miriam Guensberg de Poolse vertaling van haar boek ‘Held zonder Vaderland' met aansluitend een film over het leven van Generaal Maczek (Pools gesproken).

De fototentoonstelling met de helden van toen en nu wordt op 19 mei geopend met een borrel. Daarna is de expositie tot 30 september open voor publiek.
Houdt de website in de gaten voor de actuele programmering.

Fototentoonstelling
Vrede, vrijheid en democratie zijn de belangrijkste waarden die de Poolse bevrijders uitdragen. De Bredase Vredesprijs wordt éen keer per jaar toegekend aan iemand die zich inzet voor het bevorderen van de vrede. Helden van Breda beschrijft dat het hele jaar door in verhalen: mensen die in armoede, eenzaamheid, in een vervuilde omgeving leven, die achterstand op de arbeidsmarkt hebben of worden gediscrimineerd, leven niet in vrede. Iedereen die zich daartegen verzet, werkt daarom aan vrede. Helden overwinnen daarbij van alles en brengen offers. Tussen de mensen die zijn uitgekozen voor de fototentoonstelling is daardoor een grote overeenkomst.

Belang van vrijheid
Recent blijkt opnieuw dat vrede en veiligheid nooit vanzelfsprekend zijn; het verdient blijvende aandacht. Generaal Stanislaw Maczek werd in 1892 geboren in een dorp bij Lviv, Oekraïne. Destijds hoorde dat bij het Oostenrijks-Hongaarse rijk, na de eerste wereldoorlog bij Polen en na de tweede wereldoorlog bij de voormalige Sovjet Unie. De republiek vecht nu tegen Rusland.
In 1944 waren het Maczek en zijn mannen die ons bevrijdden. Juist in deze tijd is het essentieel om het belang van vrijheid, democratie, de rechtstaat en vrede uit te dragen. De fototentoonstelling staat daarmee midden in de actualiteit en krijgt een diepere betekenis.