Presentatie Dongemond College op 10 november 2020

Afgelopen woensdag was mijn vuurdoop voor het houden van een presentatie over de 1PPD. 

De 8 plus klas van het Dongemond College in de gemeente Drimmelen, waarin mijn dochter zit, was aan de beurt. Dit in het kader van een opdracht over het immaterieel erfgoed in hun omgeving. Gelukkig had ik veel steun aan Wanda die aanwezig was en vertelde over haar vader. Voor deze presentie heb ik research gedaan; met behulp van internet, boeken, informatie van andere vrijwilligers van het MMB en hulp van de Erfgoedvereniging Heerlijkheid Hooge- en Lage Zwaluwe.

Voor deze groep wilde ik vooral inzoomen  op de lokale gebeurtenissen in Drimmelen en Moerdijk. Ondanks de soms pittige details en informatie waren de kinderen geïnteresseerd. Tijdens de presentatie was ik daar nog niet zo zeker van, dit was soms moeilijk van hun gezichten af te lezen. Maar na afloop ben ik bij de klas gebleven en ging het gesprek over de Tweede Wereldoorlog verder. In hun krantje over het immaterieel erfgoed werd de Tweede Wereldoorlog toegevoegd, naast verhalen over beschuit met muisjes, Sinterklaas, hutspot en klederdracht. “Hoe heet die generaal ook alweer?”, “ik woon vlakbij die betonblokken” en “is dit een Poolse tank?” waren een paar van de vragen tijdens de uitwerking van de opdracht later die ochtend.  

Een van de moeilijkste dingen is het overbrengen van informatie aan kinderen. Het is een kunst om het tegelijkertijd leerzaam en spannend te houden, om de aandacht van de kinderen te behouden. Ik ga zeker verder sleutelen aan mijn presentatie, wat vereenvoudigen maar zonder afbreuk te doen aan het verhaal van generaal Maczek. De ideeën zitten al mijn hoofd. Al met al een leuke en leerzame ervaring. “Dit smaakt naar meer!”

 

Bob van der Nat, vrijwilliger bij het Maczek Memorial Breda