Sterfdag generaal Maczek

Vandaag is het 26 jaar geleden dat Generaal Maczek op 102-jarige leeftijd overleed in de Schotse hoofdstad Edinburgh.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog keerde Maczek, net als vele andere Poolse militairen, niet terug naar zijn vaderland. Het communistisch geworden Polen zag hem, omdat hij had samengewerkt met de kapitalistische Britten, als verrader.

Maczek’s Poolse nationaliteit werd hem afgenomen en hij ging zo een onzekere toekomst tegemoet. Hij koos, min of meer noodgedwongen, een nieuw leven op te bouwen in Schotland.
Ondanks dat Maczek en de Eerste Poolse Pantserdivisie samen met de Britten tegen nazi-Duitsland hadden gestreden, werden de Poolse militairen niet (meer) als geallieerd militair beschouwd en hadden daarom in Groot-Brittannië geen recht op een veteranenpensioen.

In de Schotse hoofdstad Edinburgh werkte Maczek om de kost te verdienen daarom als barman in een hotel. De stad Breda heeft hem als dank voor zijn inzet het ereburgerschap gegeven en zelfs een huis aangeboden, maar Maczek gaf aan dat hij liever in Schotland wilde blijven wonen. Naar eigen zeggen omdat hij intussen “gewend was aan de regen”.

Na zijn dood op 11 december 1994 werd generaal Stanisław Władysław Maczek begraven bij “zijn mannen” op het Pools militair ereveld in Breda.

Vanwege het Coronavirus gaat de jaarlijkse herdenking op het ereveld helaas niet door.