Uitbreiding collectie Memorial

De collectie van het Maczek Memorial Breda blijft zich gelukkig nog steeds uitbreiden, voornamelijk door schenkingen. Zo hebben wij onlangs 2 dagboekjes in ontvangst mogen nemen.
Mevrouw Bets Jansens heeft als 12-jarig meisje tijdens de maanden september tot en met november 1944 dagboeken bijgehouden.

Zij is geboren en opgegroeid in Made en heeft daar de laatste oorlogsmaanden meegemaakt. In de 2 boekjes lees je de spanning die voelbaar is vlak voor de bevrijding, de intense woede voor de nazi’s en ook de blijdschap als Made eindelijk bevrijd is.

Uiteraard zijn wij erg blij met deze schenking. De dagboekjes zijn op dit moment te zien in het Memorial en zullen op een later tijdstip gedigitaliseerd worden zodat de belevenissen van mevrouw Jansens ook voor de toekomstige generaties bewaard blijven.

Nog 2 unieke items die wij onlangs in ontvangst mochten nemen, zijn een houten herdenkingsbordje en een beschilderde tegel. Beide herinneren aan de bevrijding van Breda door de 1e Poolse Pantser Divisie. Bijzonder is dat beide items, los van elkaar, ergens op een zolder werden gevonden.

Ook deze "zoldervondsten" zijn te bekijken in het Maczek Memorial Breda.